Podręczny atlas grzybów
Borowik szlachetny (prawdziwek)
Owocniki wyrastają od lata do jesieni zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Jadalny (nawet w postaci surowej).
Borowik ceglastopory (gniewus, pociec)
Wyrasta od lata do jesieni w lasach iglastych i liściastych. Jadalny. Na południu Polski bardzo ceniony.
Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)
Bardzo pospolity, rośnie od lata do jesieni w lasach różnego typu zawsze w pobliżu brzóz. Jadalny.
Pieprznik jadalny (kurka)
Bardzo pospolity; owocniki wyrastają w różnego typu lasach (iglastych i liściastych) od czerwca do października (czasami aż do grudnia); rośnie pojedynczo lub gromadnie, często pod mchem.
Czubajka kania (kania, sowa, indor, cyganka)
Duże owocniki o długim wysmukłym trzonie wyrastają od lata do jesieni. Rosnie pojedynczo lub w grupach po kilka sztuk. Jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych o delikatnym specyficznym smaku i aromatycznym, przyjemnym zapachu. (Jada się tylko kapelusze)
Maślak zwyczajny (pępek, ślimak)
Bardzo pospolity. Wyrasta pojedynczo lub w grupach w lasach sosnowych, często w młodnikach w okresie od lata do jesieni. Jadalny.
Piaskowiec modrzak (siniak, moruniak)
Rzadki grzyb. Występuje pojedynczo na glebach piaszczystych w lasach sosnowych, rzadziej w liciastych. Po przekrojeniu owocnik sinieje, trzon komorowaty. Jadalny.