Podręczny atlas grzybów

Borowik szlachetny (prawdziwek)

Owocniki wyrastają od lata do jesieni zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Jadalny (nawet w postaci surowej).

Borowik ceglastopory (gniewus, pociec)

Wyrasta od lata do jesieni w lasach iglastych i liściastych. Jadalny. Na południu Polski bardzo ceniony. Jak wiele innych grzybów w postaci surowej jest trujący.

Koźlarz pomarańczowożółty (krawiec, pomarańczówka)

Bardzo pospolity, rośnie od lata do jesieni w lasach różnego typu zawsze w pobliżu brzóz. Jadalny.

Pieprznik jadalny (kurka)

Bardzo pospolity; owocniki wyrastają w różnego typu lasach (iglastych i liściastych), na całym obszarze kraju od czerwca do października (czasami aż do grudnia); lubi piaszczyste i kwaśne gleby; rośnie pojedynczo lub gromadnie, często pod mchem.

Czubajka kania (kania, sowa, indor, cyganka)

Duże owocniki o długim wysmukłym trzonie wyrastają od lata do jesieni. Rosnie pojedynczo lub w grupach po kilka sztuk. Jeden z najsmaczniejszych grzybów jadalnych o delikatnym specyficznym smaku i aromatycznym, przyjemnym zapachu. (Jada się tylko kapelusze)

Maślak zwyczajny (pępek, ślimak)

Bardzo pospolity. Wyrasta pojedynczo lub w grupach w lasach sosnowych, często w młodnikach w okresie od lata do jesieni. Jadalny.

Piaskowiec modrzak (siniak, moruniak)

Rzadki grzyb. Występuje pojedynczo na glebach piaszczystych w lasach sosnowych, rzadziej w liciastych. Po przekrojeniu owocnik sinieje, trzon komorowaty. Jadalny.